Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ψαρεμα μπαλαδες στη Τορωνη Σιθωνια Χαλκιδικη

Οι μπαλαδες ειναι το λιθρινι με το χοντρυτερο κεφαλι και οταν τρωγονται φρεσκοψαρεμενοι ειναι πιο νοστιμοι και απο το καθαρο λιθρινι.Και οταν λεω φρεσκοψαρεμενοι εννοω να καταναλωθουν το πολυ σε δυο μερες απο τη στιγμη που τους ψαρεψαμε.Αν εχουμε σκοπο να τους συντηρησουμε ,μπορουμε να τους διατηρησουμε στην καταψυξη αλλα για να μη χασουν τη νοστιμια τους θα πρεπει να τους καταναλωσουμε το πολυ σε  20 μερες.Το κρεας τους φρεσκο ειναι τρυφερο και εχει γευση κατι μεταξυ καραβιδας αστακου .Τρωγονται ψητοι και τηγανιτοι.
Στη Σιθωνια και ειδικα προς την πλευρα του ποδιου που βλεπει προς την Κασσανδρα,οι μπαλαδες υπαρχουν σχεδον παντου.



 Ψαρευονται αποκλειστικα με πλωτο μεσο (βαρκα,φουσκωτο,κρις-κραφτ κλπ).Ο απαραιτητος εξοπλισμος ειναι:
Ψυγειο με παγο ή παγοκυστεις γιατι ειναι πολυ ευαισθητα ψαρια.
Πετονια μανα οταν προκειται να ψαρεψουμε με το χερι μηκους τουλαχιστον 250 μετρων και παχους τουλαχιστον 70αρα για να μη μας κοβει τα χερια.
Παραμαλο 50αρι μικροτερης αντοχης απο τη μανα. με τουλαχιστον 3-6 αγκιστρια μεγεθους 2 ή 3 απο τα ψιλα , αναλογα σε τι μεγεθος ψαρια στοχευουμε.Οι μπαλαδες εχουν μεγαλο στομα γι αυτο βαζουμε αυτα τα μεγαλυτερα αγκιστρια.Καλο ειναι τα παραμαλα να τα φτιαχνουμε μονοι μας γιατι αυτα του εμποριου με τα φανταχτερα φτερακια φοβιζουν τα ψαρια .Τα παραμαλα πρεπει να εχουν  μηκος γυρω στους 20 ποντους για να δουλευουν καλα και οχι σαν αυτα του εμποριου που εχουν μονο 10 ποντους μηκους.Το ιδανικο δεσιμο για το καθενα παραμαλο ειναι να χρησιμοποιησουμε στριφταρι χαντρα με τρυπες που στη μια περναμε τη μανα του παραμαλου και στην αλλη το παραμαλο.Αυτο βοηθα να μην στριβουν τα παραμαλα εξ αιτιας του μεγαλου βαθους στο οποιο ψαρευουμε τους μπαλαδες.
Μολυβι για βαθος 90 εως 120 μετρα τουλαχιστον 400 γρμ.Για μεγαλυτερο βαθος εως 200 μετρα  500-600 γρμ αναλογως.
Το ιδανικο σταθερο αποδοτικο δολωμα για μενα ειναι η γαριδα κατεψυγμενη ή φρεσκια.Αποδιδουν το ιδιο.
Τους μπαλαδες σε μεγεθη που αξιζει να τους ψαρεψουμε ειδικα σ αυτη την περιοχη,θα τους βρουμε σε βαθη απο 90 εως 200 μετρα.Αν δεν εχουμε βυθομετρο πρεπει να ψαξουμε δοκιμαζοντας με τη πετονια σε διαφορα βαθη.Στη Σιθωνια δεν προκειται να βρειτε μπαλαδες εξω απο αυτα τα βαθη των 90 εως 200 μετρων.Μια πλωτη αγκυρα είναι απαραιτητη και για οσους εχουν το κουραγιο να μαζευουν από τοσο μεγαλα βαθη,καλυτερη ακομα είναι μια κανονικη αγκυρα.Αλλωστε για την αγκυρα υπαρχει και το κολπο του *μπουγελου* που δεν είναι τιποτε άλλο από ένα μπετονι πλαστικο αδειο στο οποιο προσαρμόζουμε ένα κρικο διαμετρου περιπου 13 ποντους μεσα από τον οποιο περναει το σχοινι της αγκυρας και όταν αναπτυσσουμε σχετικη ταχυτητα με το σκαφος μας,το μπετονι κοντράρεται με το νερο της θαλασσας και το σχοινι συρεται μεσω του κρικου σερνοντας μαζι και την αγκυρα μεχρι τον αφρο.Το σχοινι για την αγκυρα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 250 μετρα και η χρηση του κλεφτη της αγκυρας ειναι απαραιτητη για να ξεμπλοκαρει την αγκυρα απο τα σκαλωματα.Αν σκαλωσει η αγκυρα σε βραχια ή σε παρατημενα διχτυα ,τα χασες ολα,σχοινι αγκυρα αλυσιδα ναυτικα κλειδια και οσο να ναι κοστιζουν για να τα αντικαταστησεις.
Εκτος απο το ψαρεμα με απλη καθετη με τα χερι,υπαρχουν και οι ιδανικες ηλεκτρικες μπαλαδοκαθετες που δεν κουραζουν και μαζευουν την πετονια σε καρουλι ,ομως και με απλη πετονια γινεται η δουλεια.Κουραστικο μεν με τα χερια αλλα εχεις και την αισθηση του ψαριου που το ανεβαζεις στη βαρκα.
Οι μπαλαδες ψαρευονται και με παραγαδι αλλα εγω προτιμω την καθετη.Μεγαλη φασαρια το παραγαδι και αν πεσει σε σημειο που δεν εχει μπαλαδες την πατησες.Ενω με την καθετη μετακινεισαι και λιγο και υπαρχει μεγαλυτερη πιθανοτητα να πεσεις επανω τους και να μεινεις εκει.
Ειδικα για τη θαλασσα της Τορωνης ,η θαλασσα ειναι κατα τοπους γεματη μπαλαδες.Ακολουθωντας τους κανονες που περιγραφω παραπανω,μην απογοητευθειτε αν με τις πρωτες ριξιες δεν παρετε ψαρια.Οι μπαλαδες τσιμπανε με τις ωρες τους.Μπορει να παρετε πολλους καλους μπαλαδες μεσα σε μια ωρα αλλα μερικες φορες θελει υπομονη.Οταν ομως αρχισουν και τσιμπανε ,μιλαμε γινεται πανηγυρι.
Καλες ...εξορμησεις .

Νεος Μαρμαρας



                                   ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ





Θα ηταν παραλειψη να μην συμπεριλαβω στο blog την ομορφη κωμοπολη του Νεου Μαρμαρα.Απεχει 20 χλμ απο την Τορωνη.Ειναι σημερα κατι σαν *πρωτευουσα* της Νοτιας Σιθωνιας που την επισκεπτονται καθε μερα χιλιαδες τουριστες.Την επισκεπτονται για την ομορφια της αλλά και γιατι προσφερει  παμπολες υπηρεσιες (τραπεζες,ταχυδρομειο,λιμενικο σταθμο,κεντρο υγειας κλπ).Ο Νέος Μαρμαράς είναι κωμόπολη με 3352 κατοίκους το 2011 στην άκρη της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής. Αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα με ίδια ονομασία. Είναι κτισμένος πάνω σε τρεις λόφους, στο ορεινό συγκρότημα Ίταμος ή Ντραγουντέλης. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός, όπως επίσης η γεωργία (ελαιοκομία και αμπελοκαλλιέργεια) και η αλιεία. Επίσης, εκτός από λάδι παράγεται και μέλι, ενώ πολλοί κάτοικοι ασχολούνται και με το κυνήγι. Η μαρίνα του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και το μοναδικό στην Ελλάδα πλωτό λιμάνι του Μαρμαρά, φιλοξενούν εκατοντάδες σκάφη όλο το χρόνο. Ο παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 55 από τον Πολύγυρο. Οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις (ενεργοί είναι δύο σύλλογοι ο Προικόνησος για το Νέο Μαρμαρά και ο Παρθενών για τον Παρθενώνα) λαμβάνουν χώρα[1]τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον οικισμό λειτουργούν μεταξύ άλλων αγροτικό ιατρείο, λιμεναρχείο, Πυροσβεστική, αστυνομικός σταθμός, ΕΛΤΑ, 2 νηπιαγωγεία, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Από αθλητική άποψη ενεργοί είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Νέου Μαρμαρά, ο ΑΟΚ καλαθοσφαίρισης και οι Ελπίδες Νέου Μαρμαρά. Ανάμεσα στα αξιοθέατα αξίζει να αναφερθεί και η περιοχή του Τριπόταμου, με το ομώνυμο μετόχι, στα όρια του Δ.δ. Μαρμαρά με το Δ.δ. Νικήτης.