Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

CHALKIDIKI

Καλώς ήρθατε στη Χαλκιδικη Σιθωνία

 

“Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα,
βαθύ γαρούφαλο ακρωτήρι”

 

 

Από τις τρεις «ευχές» της γης που στέλνει η Χαλκιδική στο γαλανό Αιγαίο, μία φτάνει πιο βαθιά, ως την καρδιά του, η καταπράσινη Σιθωνία.
Τόπος ευλογημένος. Δαντελωτά ακρογιάλια με χρυσαφένιες αμμουδιές, ανείπωτες ζωγραφιές με χρώματα μοναδικά από την παλέτα της Φύσης, κοσμούν περιμετρικά το ύψους 811 μέτρων «ήμερο βουνό» Ίταμος (Ντραγουντέλι στην ντοπιολαλιά). Οι θαυμαστές εναλλαγές βράχου-αγκάλης, μύτης-κολπίσκου, αμμουδιάς-πεύκου, χαρακτηρίζουν τα παράλια της Σιθωνίας, συνολικού μήκους 200χλμ...

Από την πρωτεύουσα του Δήμου, Νικήτη, τον Ν. Μαρμαρά, την Τριστινίκα, την Τορώνη, το Πόρτο Κουφό, το Καλαμίτσι, ως την Συκιά, την Σάρτη, την Βουρβουρού, τον Όρμο της Παναγιάς, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Θεόδωρο, στην πλειοψηφία τους οι ακτές κατέχουν τη διάκριση της γαλάζιας σημαίας.

Η αυθεντική φυσική ομορφιά, η παράδοση στους ήπιους μεσογειακούς ρυθμούς ζωής, η σύγχρονη τουριστική υποδομή που φέρει την υπογραφή αυθεντικότητας, φιλοξενίας και φιλοκαλίας των κατοίκων και η μετάβαση στη διαχρονική αθωότητα της ελληνικής φύσης και του ελληνικού πολιτισμού, είναι η Σιθωνία.

Εδώ, όπου η Θάλασσα έφτιαξε την πιο όμορφη αγάπη της με βράχους κι αμμουδιές, εδώ όπου αλήθεια, μύθος και ιστορία, είναι ο πιο όμορφος πίνακας στην έκθεση «ελληνικό τοπίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου